Firstprizebears Very Brown, Laura

Het belangrijkste voor een succesvolle kennel zijn de teven. “Laura” is er een van. Zij is INT Nl. Belg. Lux. Dt VDH-CZ-Polish-Slovenian Champion en Worldwinner Firstprizebears Very Brown. Geboren op 22.09.1997 en we vieren haar 10e verjaardag.

Waarom bijzonder?

Ze is de moeder van 4 nesten. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar uit deze 4 nesten zijn 16 kampioenen voortgekomen. Sommige zijn nog steeds op weg naar hun titel dus het aantal nakomelingen die kampioen zijn geworden, kan alleen maar groeien. Velen denken dat dit toeval is. Laat ik je vertelen dat dit niet zo is, maar een kwestie van logisch nadenken en goede kennis van fokken.
Het belangrijkste om succesvol te fokken zijn de teven. Deze moeten van hoge kwaliteit zijn en van lijnen met inteelt. De stamboom van je teef moet als een open boek voor je zijn. Het zou ideaal zijn als je van elke hond in je lijn een foto hebt, 6 generaties diep. Het is nog beter dat je deze honden ook daadwerkelijk hebt gezien zodat je in staat bent om hun sterktes en zwaktes te herkennen. Het is voor elke fokker enorm belangrijk dat je het Bearded Collie wereldje van zeer dichtbij volgt. Welke reu doet het goed met welke teven en omgekeerd. Welke teef geeft topkwaliteit nakomelingen? En deze observaties behoren niet te stoppen bij de landsgrenzen!

Engelse jaarboeken zijn een geweldige bron van informatie om bekend te worden met de lijnen. Een nog betere bron is de Zweedse Bearded Collie database, een ware goudmijn aan informatie.

Het eerste probleem van de fokkers is dat ze de qualiteit van hun eigen teven te hoog inschatten. Of nog erger, ze kennen het grootste deel van de honden uit de stamboom niet. Dit is een probleem.

Laura’s sleutel tot succes

Terug naar Laura. Laat me je uitleggen waarom ik denk dat haar succes niet gebaseerd is op geluk, maar op logica. De rode draad die telkens in dit succesverhaal terugkomt is “GB Ch. Pepperland Lyric John at Potterdale” en zijn beroemde zoon “Ch. Shilstone Choir Boy”, vader van 67 kampioenen. Bo is simpel gezegd de meest ultieme Bearded Collie.
Het is niet alleen zijn naam, maar het is het type Bearded Collie dat ik graag zie. Het ultieme doel voor mij als Fokker is, een hond zoals Lyric John of Shilstone Choir Boy te kunnen fokken.

Laura heeft 11 nestbroers en -zusters, 5 zijn er gebruikt voor de fok in 4 verschillende landen. Laura komt voort uit dichte lijnteelt. Haar vader Firstprizebears Emerson komt voort uit een halfbroer/ zus combinatie van “Ch. Potterdale Serenade”.
Haar moeder, “Ch. Firstprizebears Hilary Clinton”, kwam ook uit een succesvol nest van 11 pups. 5 daarvan werden kampioen. Hilary kwam voort uit lijnteelt van Potterdale Prelude and Ch. Potterdale Serenade, die op hun beurt weer verbonden zijn aan Lyric John. Het nest van Laura’s vader is herhaald in 2000. Honden zijn opnieuw gebruikt voor de fok en 2 werden er kampioen.

Genoeg over haar ouders. Hoe belangrijk de stamboom van je teven ook is, het is eveneens belangrijk om trouw te blijven aan je eigen hoge eisen. Naast de uiterlijke kenmerken is het karakter van groot belang. Ik geef de voorkeur aan honden met een stabiele persoonlijkheid die zich gedragen als kleine boefjes. Nerveuze, bange of onzekere honden is iets wat ik niet wil zien in mijn lijn. Ze moeten een ware Beardie persoonlijkheid hebben.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, heeft Laura een indrukwekkende showcarrière achter de rug. Ze was van nature een echte bruine dame. Wanneer alle zwarte Beardies aan de linker kant lopen, loopt zij rechts. Ze zeggen dat bruine Beardies anders zijn. Ik kan dit alleen maar bevestigen. Ze was altijd vrolijk en samen met haar broer, Vancouver, een onverslaanbaar team. Ze wil graag mensen plezieren. Haar herders-instinct was bekend bij onze 5 schapen. Ze heeft een oneindig diepe en ondoorgrondelijke blik in haar prachtige bruine ogen. Ik krijg er tranen van in mijn ogen, zo ineens. Aan de andere kant kan ze je onzeker maken met haar vraagtekenachtige blik.
In één zin: een droom hond!

Een droom kwam uit

Eindelijk, in 2001, kwam mijn droom uit. Laura en ik vlogen naar Amerika voor een dekking. Haar droompartner was de toen al bijna 12 jaar oude Ch. Windfiddler Still Cruisin.

Eur FCI 03 + 04 + 05-NL-B-SK-CZ-Lux-D-VDH-UK & INT Ch. Firstprizebears Apache
Eur FCI 03 + 04 + 05-NL-B-SK-CZ-Lux-D-VDH-UK & INT Ch. Firstprizebears Apache

Hij was een topkampioen maar ook een topvererver. Ik had hem al lang in mijn hoofd, want Ch. Windfiddler Still Cruisin komt ook vanuit lijnteeld met “Ch. Pepperland Lyric John”.
Het resultaat was een nest van 10 puppen. 6 werden er kampioen en 9 werden er gebruikt voor de fok in 6 verschillende landen. De meest beroemde is de GB-Champion and Crufts winnaar Ch. “Firstprizebears Apache”.

Nogmaals, het moet nu duidelijk zijn dat dit niets te maken heeft met geluk (dat heb je altijd nodig) of toeval, maar met systeem. Dit heb ik al eerder aangegeven.

Bekende nakomelingen

In 2002 werd Laura gedekt door Ch. “Double Scottch Blue Jolly Joker”, die via Lauras vader gerelateerd is aan “Firstprizebears Emerson” en “Firstprizebears Eminence”. Het resultaat: 10 pups, waarvan er 5 werden gebruikt voor de fok en 4 zijn kampioen geworden. In 2003 Laura werd gedekt door de Britse topper GB Ch. “Gillaber Drummond”. Zijn stamboom gaat terug naar Ch. Potterdale Conclusion die op zijn beurt weer teruggaat naar Lyric John. Acht pupjes werden er geboren, waarvan allen werden gebruikt voor de fok. Tot nu toe werden er 6 kampioen. Een teef is op weg naar haar titel
Laura laatste nest in 2005 was extra speciaal. We hebben haar “uitgeleend” aan Wendy Hines uit Groot Britanië. Wendy liet haar dekken door “Gillaber Drummond”- zoon , GB Ch. “Diotima Seawolf at Ramsgrove”. Hij heeft op zijn beurt via Ch. Potterdale Conclusion ook weer een connectie naar Ch. Pepperland Lyric John. Het nest van Laura en Tolly bestond uit 9 pups, 4 zijn er gebruikt voor de fok en reuen in Amerika en Australië zijn inmiddels kampioen. Twee honden in Groot Britanië winnen constant en zijn beide BIS geworden bij kennel club shows.

Natuurlijk instinct

Ik wil benadrukken dat bij deze lijnteelt, je niet zomaar kan spreken over een inteeltdepressie, anders kun je nooit zulke grote nesten krijgen. Teven zouden ook niet zo gemakkelijk bevallen en hun pups zonder problemen groot brengen. Laura’s kinderen hebben zelf ook bewezen dat ze kampioenswaardige nakomelingen produceren. Laura was een perfecte teef om mee te fokken die instinctief wist wat ze moest doen. Dit natuurlijke instinct heeft ze doorgegeven aan haar kinderen. Mijn Aspen, Laura’s dochter, zou als ik haar de kans gaf een gat in de grond graven en daar bevallen van haar pups. Zonder enige hulp! Laura’s zoons zijn erg goede dekreuen, die alleen dekken wanneer de teef dekrijp is. Allen belangrijke aspecten die niet genegeerd mogen worden.
Zoals met alle successen, is de gezondheid van het grootste belang. Dat wil zeggen, lang levende, gezonde Beardies nog in het bezit van hun herders instinct. Zolang deze honden deze eigenschappen doorgeven, is alles perfect.

Ken de beperkingen

Vanzefsprekend mag nauwe lijnteelt maar tot op een bepaald punt worden doorgevoerd. Herhaaldelijk moet een bestaande lijn gecombineerd worden met iets nieuws. Het is van belang om hetzelfde type te behouden. Wanneer ik kies voor een reu buiten mijn eigen lijn, zorg ik er voor dat deze reu ook vanuit een goede lijnteelt komt. Zodat hij zijn type kan vererven. Mensen die op bezoek komen en naar de pups kijken roepen vaak “al je pups lijken op elkaar”. Dit is een groot compliment, wat betekend dat ik succesvol ben in het behouden van het type hond die ik zo mooi vind.
Velen vinden ergens in de stamboom van hun hond een kampioen in de 5de generatie en willen dan nauwe lijnteelt op deze hond toepassen. Vergeet het maar, dat gaat niet werken. De meeste kenmerken verdwijnen na de 3e generatie. Een stamboom is als een puzzel waar alle stukjes tezamen de complete foto vormen. Deze stukjes zijn kleine diamantjes. Een diamant omgeven door stenen zal nooit een sieraad worden.

Geen verbeelding

Succes in de fokkerij en op shows hebben niets met magie te maken, ondanks dat je wel een beetje geluk nodig hebt. Daarom is het belangrijk om je eigen fokprodukt te kennen. Alleen dan fok je succesvolle pups en niet zo maar een nestje.
Elk nest dat je wil fokken moet van hoge kwaliteit zijn. Het doet er niet toe of je er zelf eentje wil aanhouden voor de fok of ze allemaal verkoopt. Tijd, kosten en inzet moeten je er niet van weerhouden om je doel te bereiken. Maar het begint allemaal met de teef. Dit is je basis. Alleen met een buitengewone teef kun je een succesvolle fok beginnen.