De geschiedenis van Firstprizebears

Beardies speelden geen erg grote rol in mijn leven. In de jaren zeventig zag je hooguit 1 a 2 exemplaren op een show. Deze waren voor mij, op een paar uitzonderingen na, niet interessant.

Een mooie teef was Schmerfelds “Cannamoor Rustina Gold”. Soms zag ik Mevr. Scheider-Louter met haar “Warwinkel” Beardies. Leuk om te zien.

In juli 1985 was het zover, toen ik een jonge reu zag met een adembenemend gangwerk. Dit was op een show te Doetinchem/NL. Het was “Shilstone Choir Boy”, genoemd “Bo”. Op deze dag werd mijn Bobtailteef door hem verslagen in de Groep en werd hij Best in Show.

Sindsdien was hij mijn droomhond en blijft tot op heden mijn voorbeeld, van hoe een Beardie er uit moet zien.

Mijn eerste Bearded Collie

In 1988 begon ik, aan wat later, een van de succesvolste Kennels van Europa zou worden en zette tevens de al zo succesvolle Old English Sheepdogkennel voort. Nadat we Bo hadden gekocht, kochten we ook Bo’s halfzus Ch. “Shilstone Secret” en later haar nestbroer Ch. “Shilstone Diplomat”. Ik regelde een dekking tussen Bo’s zusje Ch. Shilstone Harmony” en Diplomat en kocht een teef uit dit nest: “Woolly Pad’s Firstprizebear. Vanuit Denemarken kwam Ch. “Kupid’s Pride of Debora’s Farm” terug en ik kocht een van onze succesvolste fokteven Ch. “Sheepish Prizebear the First” (10-voudige Kampioensmoeder). Met een reu uit Frankrijk Ch. “Inpetto Du Blason de Kerlan” lukten vele bijzondere combinaties.

1989: Mijn eerste nest

Ons eerste Bearded Collie nest werd in juli 1989 in Almkerk/NL geboren, maar er kwamen maar 2 puppies. Precies zoals bij mijn eerste Bobtailnest in 1973.

Dierbare herinneringen

Voor mij zijn Ch. “Pepperland Lyric John” en onze “Bo” het non plus ultra bij de Beardie Reuen. De niet te evenaren Crufts Best in Show winnares “Potterdale Classic of Moonhill, was eenvoudigweg een verschijning met een waanzinnig charisma.

Ondertussen zijn er bij onze Beardies veel bijzondere honden die geschiedenis hebben geschreven, zoals Firstprizebears Dakota en haar broer “Dennehotso”. Een bijzonder nest was wel het H-nest uit 1993. Hieruit kregen we de zo succesvolle “Hillary Clinton”, naast nog 6 andere kampioenen. Zij was de moeder van Ch. Firstprizebears Very Brown, zelf ook een enorme belangrijke fokteef. Haar geschiedenis is hier ook te lezen.

INT-UK-NL-B-D-VDH-LUX Ch. Firstprizebears Vancouver
INT-UK-NL-B-D-VDH-LUX Ch. Firstprizebears Vancouver

Haar broer Vancouver, was de eerste Engelse Kampioen van het vaste land en won bovendien in 2001 het Res CC op Crufts. Dit is pas Beardie geschiedenis. “Laura” (FPB Very Brown”) gaf ons in elk opzicht de ultieme Beardie. Onze “Apache”, een droomhond in alles. Hij heeft mijn hart gestolen en met hem beleefde ik de mooiste momenten in de ring. In 2005 won hij het CC op Crufts en dit is tot op heden door geen enkele beardie, van buiten de UK, nagedaan. In totaal won hij 4 CC’s in Engeland en werd onze 2de Engelse Kampioen in een recordtijd met slechts 4 shows. Drie keer werd hij Europees Kampioen met beste van het ras in Bratislava 2003, Barcelona 2004 en in Wenen 2005. Hij is echt iets bijzonders.

Onze “Z’Tampa” is eveneens een bijzondere Beardie dame, die altijd 1 tot 3 ballen in haar mond heeft en dan ook nog kan blaffen. Als showhond was zij een sensatie, die alles won wat er te krijgen was. In haar voetstappen trad haar dochter “Donna Summer”, die zich eveneens als Grand Dame op shows heeft laten zien en tevens een pracht moeder is geworden waarvan o.a. Hitchkock en Helen Hunt het resultaat zijn. Al het overige staat in de sterren.

Shilstone Choir Boy
Oldies but goldies

De afgelopen 20 jaar hebben mij als fokker talloze mooie foto's en herinneringen gebracht, die ik graag met jullie wil delen.

INT-NL-B-D-VDH-Lux-UK Ch. Firstprizebears VancouverD & VDH-Champion DelawareFirstprizebears Gunsmoke, Firstprizebears Eureka and Firstprizebears GunneryNL-D-VDH-PL-CZ-Slow-INT-World Ch. Firstprizebears Very BrownFirstprizebears Charlotte2002, the Beardie packINT-DK-NL Ch. Sheepish Prizebear the First, Gina 13 years oldINT-BE-VDH Ch. Firstprizebears Clinton	Firstprizebears Aspen, Firstprizebears Apache, Firstprizebears Z’Tampa and Firstprizebears VancouverFirstprizebears Heidi KlumShilstone Choir BoINT-NL-Lux-B-D-VDH Ch. Bundessieger & Eur. Ch. (FCI) Firstprizebears Niagara FallsFirstprizebears AspenFirstprizebears AbileneDogs of Eef MartensEur FCI 03 + 04 + 05-NL-B-SK-CZ-Lux-D-VDH-UK & INT Ch. Firstprizebears Apache