Breeding Bearded Collies

Bearded Collies fokken

Fokken is als het schilderen van een schilderij. Telkens opnieuw ben ik nieuwsgierig of dit schilderij net zo oogverblindend is als mijn verwachtingen.

Ik ben begonnen met fokken in 1988. 23 jaar later ben ik nog steeds springlevend. Telkens als er puppies geboren worden ben ik benieuwd naar het resultaat van mijn combinaties. Vol val trots kan ik zeggen meer dan 130 kampioenen gefokt te hebben en hoop dit in de toekomst te kunnen voortzetten.

Mijn showmotto luidt: “een kampioen is pas een echte kampioen als hij van binnen net zo goed is als van buiten”. Hiermee bedoel ik te zeggen dat de heupen A of B moeten hebben, de ogen vrij van erfelijke ziekten, en niet aan OCD (o.i.d ) geopereerd mag zijn. Kortom alleen een gezonde kampioen is een echte kampioen!

Maar net zo belangrijk als alle kampioen zijn al die vrolijke honden en gelukkige eigenaars, die samen leven met hun Firstprize Bearded Collie, gedurende vele jaren, de dagelijkse beslommeringen delen tot een leeftijd van 13-16 jaren. Dit geeft mij als fokker een heerlijk gevoel.

Mijn meest speciale nesten

De afgelopen 23  jaar heb ik vele nesten gehad. Velen waren speciaal en veel kampioenen zijn hieruit voortgekomen. Een heel speciaal nest was wel het H-Nest in 1993, waaruit mijn beroemde “Hillary Clinton” afkomstig is en  5 anderen honden uit dit nest ook kampioen werden.

Eur FCI 03 + 04 + 05-NL-B-SK-CZ-Lux-D-VDH-UK & INT Ch. Firstprizebears Apache
Eur FCI 03 + 04 + 05-NL-B-SK-CZ-Lux-D-VDH-UK & INT Ch. Firstprizebears Apache

Uit een ander nest van 10 pups, geboren op 06-05-2001 uit onze eigen Very Brown” en de beroemde AM Ch. Windfiddlers Till Cruisin, werden 9 Beardies gebruikt voor de fok en 6 daarvan werden kampioen. Uit dit nest kwam ons meest beroemde hond en tevens Crufts Winnaar, multi Ch. Firstprizebears Apache.

Veelvuldig kreeg ik de vraag welke mijn meest mooie honden waren? Moeilijk te beantwoorden, omdat ik zo veel mooie honden heb gefokt.
Als ik er goed over nadenk zou ik wel een mix kunnen bedenken van de ideale man uit: “Dennehotso”, “Eminence” en “Vancouver” met een vleugje “Apache”en “Shilstone Choir Boy”. Kijkend naar de dames zou ik me een combinatie voor kunne stellen van: “Hillary Clinton”, “Very Brown” and “Z’Tampa”, en als slagroom op de taart Ch.“Firstprizebears Niagara Falls”. Deze dame is als een blauwdruk van de perfecte Bearded Collie dame voor me. Zij was adembenemend en brak alle showrecords.

Rasstandaard

De ideale hoogte voor een Beardie reu is 53 tot 56 cm. Wanneer we de 4:5 ratio in acht houden voor de lengte, dit zou 66 tot 70 cm moeten zijn. Voor een teef geld een hoogte van 51 tot 53 cm, de lengte zou volgens de ratio tussen de 63 en 66 cm moeten liggen. Dit is een stuk langer dan 85% van alle Beardies die je tegenwoordig op show tegen komt. Niet te vergeten een strakke topline, en dan bedoel ik ook echt strak! En dit kan alleen maar wanneer de ribbenkast lang genoeg is en de lendenen kort.