24 juni 2014

Een drama

Begin mei ontvingen we een e-mail van Jan Osterbauer uit Canada, die mijn wereld bijna deed instorten. Ze had haar wonderschone “Firstprizebears Mia Farrow” op oogafwijkingen laten onderzoeken en er was cataract vastgesteld.

Een bericht, dat ontzettend vele tranen, treurigheid, radeloosheid en een wereld-ondergang stemming bij mij losweekte. Ik was en ben radeloos.

Since 1988 onderzoeken wij al onze honden op erfelijke oogafwijkingen en dat tot hun 6de levensjaar meermaals. Net zolang als ze in de fok zitten. Voor zover ik weet, zijn wij de enige Kennel in Europa die dit doet. In Scandinavië, Benelux en Engeland, zijn geen oog onderzoeken verplicht. Er is slechts een handvol Fokkers, die misschien onderzoeken, maar de resultaten van deze onderzoeken zijn moeilijk te vinden. In Duitsland worden slechts die Beardies onderzocht, die een HD-A hebben, omdat ze dan volledig voor het fok worden “aangekeurd” .
Bij HD-B is dat niet nodig. Er word ook slechts 1x onderzocht en niet regelmatig.

Terug naar Mia Farrow. Haar moeder, Firstprizebears Helen Hunt is van moederszijde tot de 5de generatie onderzocht. Vader Lasse is eveneens onderzocht en vrij.

Het was het eerste nest van onze prachtige Dubbel-Wereldwinnaar “Helen Hunt”, ook wel Lilli genoemd. Lilli heeft een zwakke blaas en krijgt hiervoor een medikament. De dierenartsen hebben ons verzekerd, dat er over bijverschijnselen tijdens de zwangerschap niets bekend is. Daarom hebben wij dit medikament verder aan Lilli gegeven, ook tijdens de zoogfase. Lilli kreeg 7 puppies, waarvan er 3 dood werden geboren. Het waren puppies, die tijdens de geboorte stierven, grote stevige pups. Dat was zeer treurig. Een reutje, dat leefde was erg klein en heeft zich later tot een normale puppy ontwikkelt. Tenminste dat dachten wij. Nadat wij hem naar Amerika hadden gestuurd, stierf hij 4 weken later, doordat hij een te groot hart bleek te hebben. Dit verhaal kon U reeds lezen op onze homepage, het was “Mel Gibson”. Het medikament dat Lilli ontving, kan, zoals we nu weten, tot hartproblemen leiden.

Toen we dit bericht vanuit Canada ontvingen, hadden we het herhalings nest bij ons thuis, 7 puppies, 7 weken oud. ALLEEN: dit keer waren we met het medikament, voor de loopsheid gestopt en pas weer gegeven, nadat Lilli  gestopt was met het laten zogen van de puppies.

Duizenden tranen zijn gevloeid van radeloosheid en 200 vraagtekens konden niet worden beantwoord. Op vrijdag 09-05 zijn we met de 7 puppies, Lilli, Lasse en onze Prada (nest zusje van Mia Farrow) naar het oogonderzoek gegaan. 500 Euro armer, maar met de stellige zekerheid  dat Lilli, Lasse en de 7 puppies vrij waren van oogafwijkingen. Alleen mijn wonderschone en geliefde “Prada” had een klein Cataract plekje op een oog. Mijn wereld laag in duigen. Die zaterdag kwam Paz Davidovich uit Israël, om mij naar de Show van Dortmund te begeleiden. Zij heeft de nest zuster van deze 2 teven, “Marilyn Monroe”. Ik heb Paz van onze ellende verteld en gevraagd om Marilyn in Israël te laten onderzoeken. Direct, met behulp van Google de passende Specialist gezocht. De volgende dag moest ik er alles aan doen om mijn gezicht in de plooi te houden en kon en wilde het niet laten merken. Van de Canadese eigenaresse, moest ik horen welke kosten zij tot nu toe allemaal had gemaakt voor deze hond etc, etc. Ik wilde de teef graag terug en heb haar een nieuwe pup (kostenloos) aangeboden. Bovendien had ik haar gevraagd , om mij even de tijd te geven dit negatieve nieuws te verwerken.

In tussentijd heeft Paz “Marilyn” laten onderzoeken en ze is vrij van oogafwijkingen.

Wij hebben verscillende oogartsen gevraagd, of deze cataract door het medikament kan zijn ontstaan. Het antwoord: Unisono…… daarover is niets bekend……

Ondertussen hebben we verschillende artikelen op het internet gevonden en de bijverschijnselen van het medicament  zijn enorm. In Frankrijk en Italië is het zelfs niet eens toegelaten.

De mevrouw in Canada heeft ons verzoek niet ingewilligd en was van mening dat deze zware Fokkers fout die ik had begaan aan eenieder moest worden medegedeeld en de Bearded Collie wereld over deze ziekte verervers te waarschuwen. DANK!

Wat echter niemand begrijpt of begrijpen wil: Alle Beardies, die niet worden onderzocht, kunnen ALLEN oogafwijkingen hebben. OF: Wie niet onderzoekt heeft geen problemen?!.

Hetgeen mij treurig stemt en woedend maakt, is het feit, dat wij sinds nu meer dan 25 jaar al onze honden die in het fokprogramma zitten, laten onderzoeken en nu plotseling hebben wij een serieus fok probleem en moeten stoppen met alles wat met deze honden te doen heeft?

Nee, dat zal ik niet doen, omdat ik er van overtuigd ben, dat deze cataract niet vererfbaar is, maar door een toxische bijwerking verkregen is.

Er zullen vele domme Beardie Fokkers zijn, die zich nu in het vuistje lachen. Prima, maar een ding zouden ze ALLEN moeten doen bij hun fok- honden en dat zijn oogonderzoeken, voordat er met de eerste steen word gegooid.

Ik heb er lang over nagedacht, hoe met dit verhaal om te gaan. Openheid moet je je kunnen veroorloven. Deze openheid verwacht ik ook van anderen en daarom heb ik besloten dit openbaar te maken.

Firstprizebears Meryl Streep